Banbeskrivning TIR

Kartor över Ten Island Race
Ten Island race erbjuder en utmanande bana i otroligt vacker skärgårdsmiljö. Nedan finner ni kartor över banan samt en banbeskrivning i text.

Här hittar ni den officiella kartan för loppet:
karta till Ten Island Race

Nedan ser ni bansträckningen för paddel och löpmomentet. På Hälsö, den sista utmärkta pricken sker växlingen till swimrun-delen av banan.

Visa Ten Island Race Paddle & Run på en större karta

Nedan ser ni bansträckningen för swimrundelen:

Visa Ten Island Race Swimrun på en större karta

Moment och Distanser för 10 Island Race

Hur många sträckor är det och vad är respektive längd? Se nedan tabell för respektive delsträcka:

Sträcka Löpning Paddling Simning Beskrivning
1 4550 - - Start Hönö Klåva via Fotö till kajakstart
2 - 2990 - Paddling till Grötö
3 850 - - Grötö
4 - 1430 - Paddling till Kalvsund
5 850 - - Kalvsund
6 - 4310 - Paddling till Björkö
7 1410 - - Björkö
8 - 1530 - Paddling till Knippla
9 860 - - Knippla
10 - 3430 - Paddling till Rörö
11 1930 - - Rörö
12 - 980 - Paddling till Hyppeln
13 1080 - - Hyppeln
14 - 5800 - Paddling till Hälsö Hamn och kajakupplägg
15 750 - - Till Hälsö Hamn
16 - - 50 Simning till Norra Småholmarna
17 100 - - Norra Småholmarna
18 - - 50 Simning till Hälsö Hamn
19 2000 - - Hälsö Hamn till Stuvö Vale
20 - - 30 Simning till Burö
21 1100 - - Burö, Ängholmen
22 - - 50 Simning till Äxholmen
23 510 - - Äxholmen
24 - - 200 Simning till Fånyttan
25 200 - - Fånyttan
26 - - 200 Simning till St. Rävholmen, Öckerö
27 450 - - fr St Simning till Lilla Rävholmen
28 - - 180 Alkeviken
29 3400 - - Öckerö
30 - - 230 Simning till Hönö
31 1300 - - Röberga, Hönö
32 - - 110 Ersdalsviken
33 900 - - Kråkudden Simning till Räveskär
34 - - 250 Räveskärsbukten
35 1220 - - Räveskärsbukten till Sandviksvägen
36 - - 260 Simning till Starrsviksholmen
37 130 - - Starrsviksholmen
38 - - 400 Simning till Båtsmannsbratt
39 2920 - - Till Hönö Klåva
40 - - 140 Simning till Långholmen
41 250 - - Över Långholmen
42 - - 50 Simning till Hönö Klåva
43 200 - - Mål!
TOTAL 27000 20490 2200 49690

Banbeskrivning i text

Ten Island Race har en naturlig uppdelning på två etapper med en TA som växlingsområde, en inledande paddlerun del och en avslutande swimrundel.

Paddlerun

Starten går på Hönö i Klåva hamn vid Hotell Trubaduren. Första löpsträckan är den längsta under dagen och sträcker sig längs kajer och gångbanor över Fotöbron och upp till vattentornet på Fotö. Här stämplar ni kontroll ett genom att ni går upp till vattentornet, innan ni springer tillbaka samma väg över bron för att vika österut vid brofästet in på Hönöslingan som leder till den äng där samtliga kajaker ligger förberedda.

Paddlandes rundar ni Hönö och fortsätter norr ut upp mot Grötö. På Grötös nordvästra strand går ni i land och spring över klippor och genom ljung upp till högsta punkten, stämpla kontroll nummer två och åter till kajaken.

Från Grötö paddlar ni över de gula färjornas farled till Kalvsund, här är stränderna mindre vilket gör att lyft av kajaken är ett måste för att det inte ska bli för trångt. Kajakerna lämnas vid fotbollsplanen (max 50 meter att bära). Därefter följer en kort löpning upp till sjömärket Valen för stämpling av kontroll nummer tre. När ni lägger ut från Kalvsund har ni den längsta paddelsträckan framför er upp till Björkö. Landstigning sker i en vik norr om Björkö hamn, därifrån åter en löptur till toppen och kontrollen nummer fyra.
Från Björkö är det en kort paddling till Knippla. Där ska alla in i en fin badvik med sandstrand. Då utrymmet på stranden är begränsat behöver kajakerna bäras till anvisad plats, troligen på fotbollsplanen, innan det är dags att springa uppför backarna till vattentornet för kontroll nummer fem.

Från Knippla går färden vidare nordväst till Rörö där det finns gott om plats att dra upp kajaker på den stora sandstranden. På rörö väntar en något längre löpning in i det storslagna naturreservatet till högsta punkten och kontroll nummer sex. Efter Rörö följer en kort och västanvindskyddad paddling till stranden på nordöstra Hyppeln. Väl på Hyppeln väntar den mest tekniskt krävande löpningen då det är stora block och snårigt på vägen upp till den gamla befästningen och högsta punkten på ön och banan. Njut av den hänförande utsikten, ta kontroll nummer sju och tillbaks till kajakerna för den sista och mest havsutsatta paddlingssträckan ned mot Hälsö.

Sikta mot färjeläget vid Burö och paddla genom det smala och grunda gattet mellan Ängholmen och Hälsö. Efter att ha paddlat genom sundet svänger ni vänster ner på Hälsöbron. Tänk på att vara uppmärksamma på båttrafik och signaler från funktionärer när ni paddlar under den. Följ sedan land vänster, norr mot Hälsö hamn. Där är landsstigningen och ni lyfter kajakerna och placerar dem på anvisad plats och det är dags för fas två;

Swimrun

Efter att ni lagt upp kajakerna är ni på starten till Ten Island Swimrun. Härifrån är banan snitslad då de som tävlar i swimrunklassen startar här. Ni kommer att ta ett ärovarv i hamnen där ni efter första simsträckan stämpla kontroll nummer nio för att sedan simma över hamninloppet och upp på andra sidan hamnen. Därefter fortsätter ni norrut, upp till Hälsöslingan och över Stuvö-Vale där kontrollen är placerad på Hälsös högsta punkt. Efter att passerat toppen springer ni vidare ner till slingan och över Burö färjeläge.
Simningen mellan Stuvö och Burö, och även mellan Burö och Ängholmen är vad vi bokstavligt kallar en swimrun, du kan antingen simma eller springa, inget går särskilt fort. Löpningen på Burö, Ängholmen och Äxholmen är vacker och mycket teknisk.
Efter teknisk löpning kommer simningen från Äxholmen till Fånyttan som ett skönt avbrott. Från Fånyttan simmar ni sedan vidare till Stora Rävholmen som ligger på norra Öckerö.

Banan fortsätter längst med vattnet till Lilla Rävholmen och följs av en simning över Alkeviken. Därefter springer ni vidare bort och upp till Öckerös högsta punkt på Flauet. Sedan ner över Hjälvi badplats och utefter grusad slinga bort till Saltars badvik. Därifrån blir det löpning på klippor till Jakobs Bratt där alla hoppar i för simning över till Hönö.
På Hönö följer ni klipporna västeröver Röbergen till den västra udden där ni simmar över Ersdalsviken. Löpningen fortsätter över bergen i Ersdalens naturreservat. Vidare går färden mot Kråkudden varefter ni simmar över Räveskärsbukten till Räveskärsudden för att sedan springa vidare längs klippor och stränder ner mot Lapposandsviken.
Lapposandsviken korsas simmandes via Starrsviksholmen där ni efter en kort löpning fortsätter till landstigningen på Båtsmans bratt. Löpning vidare över klippor och ängar till Hästens badplats. Från Hästens badplats blir det asfalt genom villaområde till Hönö Klåvas vattentorn. Efter ett besök på vattentornet vänder tillbaka ner till vägen och svänger vänster för att springa vidare till Klåva hamn.

Väl tillbaka i Klåva hoppar ni i vattnet och simmar över hamnbassängen bort till Långholmen. Här springer ni upp och besöker sista kontrollen för att sedan springa längs med hamnpiren och hoppa i vattnet vid fyren. Sista simsträckan är kort över hamninloppet men vi kan lova att den kommer att kännas. Ni tar er upp på bryggor och spurtar de sista hundra metrarna in i mål utanför Hotell Trubaduren, tillbaka där allt några timmar tidigare började.

DISCLAIMER
Tävlingsledningen förbehåller sig rätten att ändra i ovanstående bansträckning utan att meddela de tävlande innan start. Tävlingsledningens bedömning av vad som är högsta punkt på varje ö gäller.

Detta är inget lopp för den som vill ha förutsägbara förhållanden. Väder och vind kommer ha väldigt stort inflytande på om detta blir en lättsam dag i skärgården eller en kamp för att överhuvudtaget ta sig i mål. Vi hoppas det under alla förhållanden kommer bli en fantastisk upplevelse för alla som tävlar, och en prestation de kan vara stolta över!